Wees vrij!

Column uit regiomagazine Topic lente editie

Prem Mallika

4/2/20232 min read

Elke 3 maanden schrijf ik een column voor Topic, het regiomagazine van Heumen en Mook-Middelaar. Bij deze het column uit de lente-editie 2023:

Prem Mallika Kokke is verbonden aan de spirituele, non-profit organisatie International Vedanta Society (IVS). Deze is in 1989 opgezet door spiritueel leraar Sri Bhagavan uit India. Zijn doel is om de spirituele, Indiase filosofie van Vedanta onder de mensen te brengen, waardoor meer innerlijke rust, liefde en vrijheid wordt ervaren. Vanuit IVS worden wereldwijd bijeenkomsten georganiseerd waar het zingen van mantra’s/gebeden, meditatie en uitleg over de Vedanta centraal staan. In Malden organiseert Prem Mallika deze bijeenkomsten op de woensdag avonden en vrijdag ochtenden. Contact: 06-85705096, ivspremmallika@gmail.com.

Wees vrij!

De vraag is alleen: wat is ware vrijheid? In Nederland leven we in een vrij land en de meeste mensen hebben genoeg om comfortabel te leven en te doen wat ze leuk vinden. Maar… voel je je echt vrij?

Het volgende verhaal uit de Vedanta sluit hier mooi op aan:

Een houthakker gaat elke dag met zijn ezels het woud in om hout te hakken. Op een dag bemerkt hij dat hij te ver het woud in is gedwaald. Hij beseft dat hij niet voor het donker terug kan zijn en ziet een eind verder een hut. De monnik die daar woont vindt het goed dat hij de nacht blijft slapen. Er is echter geen stuk touw om de ezels mee vast te maken en de houthakker weet niet wat te doen. Dan zegt de monnik: “Doe alsof je de ezels vastmaakt met een touw. Wie weet trappen ze daar in!” Zo gezegd zo gedaan. De volgende ochtend staan de ezels nog steeds braaf op dezelfde plaats, tot grote verbazing van de houthakker. Opgelucht wilt hij de ezels meenemen, maar ze blijven stokstijf staan. “Waarom gaan ze niet met me mee?” roept de houthakker uit. De monnik vraagt: “Heb je wel het touw losgemaakt?” De houthakker zegt: “Maar er is helemaal geen touw!” De monnik antwoord: “Dat weet jij! Maar weten de ezels dat ook?”

Net zoals de ezels ben je gebonden aan niet-bestaande lijnen, veroorzaakt door je overtuigingen, concepten en patronen… Door hierin te geloven, word je een gevangenen van je eigen denken. Ware vrijheid is inzien dat die lijnen niet bestaan. Dus… gooi de innerlijke trossen los en wees waarlijk vrij!