Meditatie-Laat je geest zinken in het Zijn

Leer je geest te richten op de Eenheid

Meditatie houdt in dat je je focus of concentratie richt op één onderwerp of gedachte voor een bepaalde tijd. Gelukkig ben je je niet bewust van de hoeveelheid gedachten die door het hoofd heengaan. Dat zijn er ongeveer 50 per minuut! De geest kan zich maar met één gedachte per keer bezig houden. Dat betekent dat bijna elke seconde de geest overschakelt naar een nieuwe gedachte. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de meeste mensen in grote onrust leven.

Vedanta meditatie bijeenkomst in Malden
Vedanta meditatie bijeenkomst in Malden

Verschillende meditatietechnieken ter verstilling van de geest

De meditatietechnieken uit de Vedanta zijn afkomstig vanuit de verschillende yoga's of paden naar eenwording. Zo is er voor iedereen een meditatievorm die past bij zijn of haar karakter. Vind je het bijvoorbeeld makkelijk om liefde en devotie te voelen voor een spiritueel meester of een godheid, dan kun je het beeld hiervan in je hart visualiseren en je met liefdevolle toewijding hierop concentreren (Bhakti Yoga). Misschien voel je je meer thuis in de Jnana Yoga waarbij je via zelfonderzoek, contemplatie en met scherp onderscheidingsvermogen gaat onderzoeken wat je in wezen Bent. Of blijf je de stille, passieve waarnemer van je gedachten en observeert waar al die gedachten oorspronkelijk vandaan komen. Welke methode je ook kiest, ze hebben allemaal tot doel je concentratie te vergroten en je geest te leren richten op het onderwerp van je meditatie. Met doorzettingsvermogen en geduld, zul je merken dat je geest hierdoor rustiger wordt. Naarmate je stiller wordt, krijgt jouw ware Zelf steeds meer de ruimte om tot manifestatie te komen. Dat is het moment dat de werkelijke meditatie begint!

Maak ruimte voor je Zelf om tot volle manifestatie te komen

Je zult dan:

  • gelukzaligheid, rust en Liefde gaan ervaren.

  • gaan ontdekken dat je verbonden bent met een oneindige stroom van Liefde die als vanzelf opborrelt vanuit je hart.

  • Voelen dat je onbegrensd en één bent met alles om je heen. Je proeft dan de ware vrijheid.

Wanneer je begint met meditatie, word je je opeens meer bewust van deze vele gedachten. Dit kan in het begin confronterend zijn en zelfs ontmoedigend. Je zult merken dat het heel moeilijk is om je te richten op één onderwerp of gedachte. Dit is heel normaal en daarom zijn er vele meditatietechnieken ontwikkeld om je daarbij te helpen. Want het is wel degelijk mogelijk om de onrust in je hoofd te verminderen.

Satsang en meditatie bij International Vedanta Society
Satsang en meditatie bij International Vedanta Society