Verleg je grenzen!

Column over Vedanta in de herfsteditie van regiomagazine Topic

Prem Mallika

10/4/20232 min read

Verleg je grenzen!

Elke 3 maanden schrijf ik een column voor Topic, het regiomagazine van Heumen en Mook-Middelaar. Bij deze het column uit de herfsteditie 2023:

Samenleven in harmonie en vrede is wat ieder mens diep in zijn hart verlangt. Waarom is dat vaak zo moeilijk? Het voorbeeld van de twee kikkers werkt verhelderend:

Een kikker leeft in een poel. Op een dag komt een andere kikker die bij de zee woont, op bezoek. De eerste kikker ontvangt hem hartelijk en vraagt waar hij vandaan komt. “Van de zee,” antwoordt hij. “Is die zee even groot als mijn poel?” vraagt kikker één trots. “Veel groter!” zegt kikker twee. Kikker één kan het niet geloven en springt van de ene naar de andere kant van zijn poel. “Echt groter dan dit?” vraagt hij. “Veel groter!” zegt kikker twee nogmaals. Kikker één kijkt hem met verbaasde ogen aan: ”Weet je het wel heel zeker?” “Heel zeker,” zegt kikker twee. “Deze poel is heel klein in vergelijking met de zee. Kom maar eens kijken.” Kikker één wilt niet geloven dat zijn geweldige poel kleiner is dan de zee en wordt heel kwaad, waarop hij kikker twee uit zijn poel verjaagt.

Dit is een grappig voorbeeld, maar illustreert hoe lastig het kan zijn om open te staan voor iets wat je niet kent. Daarbij is het nodig oude, veilige situaties los te laten. Dat is onwennig en misschien zelfs angstig, waardoor boosheid en intolerantie naar het nieuwe ontstaan. Wat als kikker één echter wel de moed zou hebben om met de andere kikker naar zee te gaan? Er zou een nieuwe wereld voor hem open gaan die zijn blikveld verruimt en zijn angst doet verdwijnen.

Gun jezelf nieuwe inzichten en groei door je grenzen te verleggen en creëer daarmee een rijpere en mooiere versie van jezelf én de wereld!

Prem Mallika is verbonden aan de spirituele, non-profit organisatie International Vedanta Society (IVS). Deze is in 1989 opgezet door spiritueel leraar Sri Bhagavan uit India. Zijn doel is om de spirituele filosofie van Vedanta onder de mensen te brengen, waardoor meer innerlijke rust, liefde en vrijheid wordt ervaren door Zelf-realisatie. Vanuit IVS worden wereldwijd bijeenkomsten georganiseerd waar het zingen van mantra’s/gebeden, meditatie en uitleg over de Vedanta centraal staan. In Malden organiseert Prem Mallika deze bijeenkomsten op de woensdagavonden en vrijdagochtenden. www.lightofvedanta.eu