Omgaan met stress: de kunst van relativeren

Column uit regiomagazine Topic winter editie

Prem Mallika

4/2/20232 min read

Omgaan met stress: de kunst van het relativeren

Elke 3 maanden schrijf ik een column voor Topic, het regiomagazine van Heumen en Mook-Middelaar. Bij deze het column uit de wintereditie 2022:

Stress!!! Wie kent het niet? Een beetje stress kan soms nuttig zijn om de dagelijkse taken tot een goed einde te brengen. Maar als het je leven gaat beheersen, leidt het tot psychische en lichamelijke problemen. Helaas helpt het drukke hedendaagse bestaan niet mee. Er wordt veel van je verwacht en het leven lijkt steeds sneller te gaan… Zelfs kinderen en jongeren ervaren steeds vaker stress. Is dit wel de bedoeling van het leven of kan het ook anders?

Het drukke leven verandert niet zomaar, maar hoe je ermee omgaat, kan wel anders!

Het volgende verhaaltje uit de Vedanta laat de relativiteit van het bestaan mooi zien: Er was eens een mug die zich schuldig voelde omdat hij ongevraagd leefde op een waterbuffel die hem in de nodige voeding voorzag. Hij wilde zijn verontschuldigingen aanbieden en vloog naar zijn oor. Daar begon hij hard te roepen: ”Goedemiddag mijnheer.” De waterbuffel hoorde een licht gezoem en sloeg met zijn oor. De mug hield vol: ”Halloooooo!!” Na een poos besefte de waterbuffel dat het gezoem geroep was en luisterde aandachtig. “Ja?” vroeg de waterbuffel. Waarop de mug zei: ”Goedemiddag, ik wil mij verontschuldigen voor de overlast van mijn steken. Dat moet wel heel vervelend zijn…” De waterbuffel keek hem verbaasd aan: “Ik heb nooit wat gemerkt! Blijf lekker zitten en neem je hele familie maar mee.”

Wij zijn als die mug die denkt dat het leven alleen om hem draait. Klopt dit wel? Je bent een piepklein onderdeel van een veel groter geheel. Je kunt hoog en laag springen maar de wereld draait gewoon door. Neem het allemaal niet té serieus! Geniet, ontspan, wees vrij!

Prem Mallika Kokke is verbonden aan de spirituele, non-profit organisatie International Vedanta Society (IVS). Deze is in 1989 opgezet door spiritueel leraar Sri Bhagavan uit India. Zijn doel is om de spirituele, Indiase filosofie van Vedanta onder de mensen te brengen, waardoor meer innerlijke rust, liefde en vrijheid wordt ervaren. Vanuit IVS worden wereldwijd bijeenkomsten georganiseerd waar het zingen van mantra’s/gebeden, meditatie en uitleg over de Vedanta centraal staan. In Malden organiseert Prem Mallika deze bijeenkomsten op de woensdag avonden en vrijdag ochtenden. Contact: 06-85705096, ivspremmallika@gmail.com.