Video: My days with Bhagavan

Een indruk van het leven van Bhagavan met Zijn devotees door Paula Esparza Bofil

Prem Mallika

6/28/20232 min read

My Days With Bhagavan door Paula Esparza Bofil

Ter nagedachtenis aan Bhagavan

Dat wat onvermijdelijk is, niet onverwacht maar wel een diep verdriet met zich meebrengend, is gebeurd: Sri Bhagavan, onze geliefde Guru of spiritueel leraar is in Mahasamadhi gegaan op 27 mei 2023.

Iedereen verwerkt zijn of haar verdriet op eigen wijze. Paula, een devotee van Bhagavan uit Barcelona, heeft ter nagedachtenis een mooie compilatie van foto's in een video samengebracht. Zij is de eerste Westerse devotee die met Bhagavan in aanraking kwam. De eerste foto's dateren terug uit het jaar 2005! Deze video geeft daarom een prachtige indruk van de bijna laatste 20 jaar met Bhagavan.

Bhagavan- een spiritueel leraar voor iedereen

Het meest opmerkelijke aan Bhagavan was Zijn onbegrensde en onvoorwaardelijke liefde voor iedereen. Hij hield enorm veel van mensen. Jong, oud, hoog opgeleide dokters, analfabete rikshja rijders, Indiërs of Europeanen... Voor Bhagavan was iedereen hetzelfde. Hij had geen voorkeuren. Je zag hooguit Zijn ogen extra oplichten als iemand compleet voor het Goddelijke wilde gaan en zijn of haar devotie oprecht en puur was. Dat maakte Hem blij, ongeacht diens achtergrond.

Een gebeurtenis dat dit duidelijk illustreert, is het moment waarop Pompa, een niet opgeleide vrouw uit de lage kaste, opeens uitriep:" Maar, Bhagavan, ben ik ook in staat om de Vedanta te begrijpen? Ik zou je zou graag uitnodigen om ook bij mij thuis te komen." Bhagavan nam de uitnodiging met een glimlach aan en ging op bezoek in haar kleine huisje. Zij is één van de meest serieuze devotees van Bhagavan die de hele dag haar japa (reciteren van mantra) doet.

Bhagavan en International Vedanta Society

Uit liefde voor de mensheid heeft Bhagavan Zijn hele leven gewijd aan het dienen van de mensen. Hij deed dat door Zijn huis (Ashram (spiritueel centrum) Mayer Bari in Kolkata) open te stellen voor iedereen die maar wilde komen om naar de spirituele filosofie van de Vedanta te luisteren. Daarmee heeft Hij talrijke harten weten te raken en vele levens weten te transformeren. Simpelweg door Zijn liefde en spirituele kracht over iedereen uit te storten. In 1984 heeft Hij de spirituele non-profit organisatie International Vedanta Society opgericht waarmee Hij hoopte vele mensen te kunnen benaderen. Dat is gelukt! Duizenden mensen vanuit heel India en honderden mensen vanuit andere delen van de wereld hebben Zijn nabijheid mogen proeven, waarbij Hij een diepe, onuitwisbare indruk heeft gemaakt. Moge Zijn gedachtegoed en liefde voor de mensheid verder leven in al Zijn devotees!