Kijk je angst recht in de ogen!

Column over Vedanta in zomereditie 2024 van regiomagazine Topic

Prabha Ma

6/15/20242 min read

Elke 3 maanden schrijf ik een column voor Topic, het regiomagazine van Heumen en Mook-Middelaar. Bij deze het column uit de herfsteditie 2023:

Kijk je angst recht in de ogen!

Angst is een emotie die we allemaal kennen en enorm verlammend werkt. Het liefste loop je er hard voor weg, maar het blijft je achtervolgen. Hoe kun je er het beste mee omgaan? Swami Vivekananda, een monnik uit India die Vedanta naar het westen bracht, kan uit eigen ervaring spreken.

Op een dag liep hij door een smal steegje en werd belaagd door een groep apen. Hij was bang en rende voor hen weg met de apen op de hielen. Een voorbijganger zag dit schouwspel en zei tegen Swamiji: “Wees niet bang! Zodra je blijft staan en je omdraait, druipen ze af.” Swamiji deed wat de man zei en de apen gingen inderdaad weg. Door de apen onbevreesd in de ogen te kijken, was voor hen de lol eraf. Swamiji zag dit als een grote les hoe om te gaan met de apen van emoties in onszelf.

Probeer het eens uit! In plaats van weg te rennen voor angst, draai je je om en kijk het recht in de ogen. Laat de angst er zijn en durf het te voelen. Je zult merken dat het even heftig is, maar lang niet zo erg als je dacht. Er gebeurt je niets en door dat besef ebt de angst vanzelf weg. Als het niet serieus wordt genomen door in het verhaal mee te gaan en weg te rennen, kan het niet groeien. Hierdoor leer je ermee leven zonder dat het je verlamt en kun je toch de dingen doen die je spannend vindt.

Brahmacharini Prabha Ma is verbonden aan de spirituele, non-profit organisatie International Vedanta Society (IVS). Deze is in 1989 opgezet door spiritueel leraar Sri Bhagavan uit India. Zijn doel is om de spirituele filosofie van Vedanta onder de mensen te brengen, waardoor meer innerlijke rust, liefde en vrijheid wordt ervaren door Zelfrealisatie. Vanuit IVS worden wereldwijd bijeenkomsten georganiseerd waar het zingen van mantra’s/gebeden, meditatie en uitleg over de Vedanta centraal staan. In Malden organiseert Prabha Ma deze bijeenkomsten op de woensdagavonden en vrijdagochtenden. Contact: www.ivsvedanta.nl