Een leven in Liefde, Vrede en Vrijheid

Lees het interview over het persoonlijke verhaal van Prabha Ma in zomereditie 2024 van regiomagazine Topic

Prabha Ma

6/15/20243 min read

In de zomereditie 2024 van regiomagazine Topic is het interview opgenomen over het persoonlijke verhaal van Prabha Ma. Lees hoe een westerse vrouw, werkzaam als holistisch dierenarts, kiest voor een leven als Vedische monnik.

Een leven in Liefde, Vrede en Vrijheid

De Vedanta is de weg naar Zelfrealisatie. Het brengt je naar je ware Ik, en daarmee naar innerlijke rust, Liefde, en gelukzaligheid. Het is de +5000 jaar oude filosofie over het leven. Het leven is een spel, en Vedanta is het spelregelboekje. Door Vedanta in je leven te integreren, wordt je een spelmeester en leer je hoe je met problemen en tegenslag om kunt gaan. De kwaliteit van leven verbetert. Ken jezelf! Ik spreek erover met Prabha Ma Kokke uit Malden.

Al meer dan twintig jaar is Prabha Ma, dierenarts van huis uit, bezig met haar zoektocht. Een zoektocht naar haar ware Ik. Een tocht waarvoor ze vele landen aan heeft gedaan, vele mensen heeft ontmoet om uiteindelijk bij International Vedanta Society uit te komen. International Vedanta Society is een spirituele organisatie gewijd aan de studie, praktische beoefening en verspreiding van Vedanta, één van de zes scholen van de hindoeïstische filosofie. Vedanta is gebaseerd op de filosofische en spirituele leerstellingen van de Veda’s (met name de Upanishads), de Bhagavad Gita en de Brahma Sutras, en richt zich op de eenheid van het bestaan, het goddelijke in alles en de bevrijding van de ziel. Prabha Ma volgt nu het pad van haar hart, dat maakt haar bijzonder gelukkig.

“International Vedanta Society streeft naar het bevorderen van spirituele groei en het helpen van mensen om deze filosofische principes in hun dagelijks leven te integreren”, aldus Prabha Ma. “Mij heeft het veel gebracht en brengt het nog elke dag heel veel. Daarom heb ik afgelopen januari ervoor gekozen om de eerste stap naar het Vedisch monnikschap te zetten, en zo mijn hele leven te richten op Vedanta en spiritualiteit. Dit houdt in dat ik dagelijks Sanskriet gebeden en mantra’s zing, mediteer en de Vedanta bestudeer. Het is echter het belangrijkste om juist in het dagelijkse leven met alle verantwoordelijkheden te leren hoe je in contact blijft met je ware Ik. Dit is misschien wel mijn belangrijkste beoefening en noem je praktische Vedanta: het leven zelf als belangrijkste leerschool.”

“Daarnaast bied ik mensen de mogelijkheid aan om kennis te maken met de filosofie van Vedanta door het organiseren van maandelijkse mantra zangavonden en wekelijkse Vedanta meditatie bijeenkomsten. Dit doe ik bij mij thuis in Malden. En ja sommige mensen vinden me zweverig of apart. Dat kan en mag ook zeker, maar ik heb geleerd dat het volgen van je hart het belangrijkste en mooiste in het leven is! Bovendien zijn er ook bekende westerse wetenschappers en intellectuelen die serieuze spirituele zoekers waren, zoals Albert Einstein, Erwin Schrödinger, Hans-Peter Dürr, Aldous Huxley, en J.D. Salinger. Zij hebben zich enorm laten inspireren door de Upanishads en Vedanta.”

“International Vedanta Society is in 1989 opgericht door spiritueel meester Sri Bhagavan. Ondertussen bestaan er wereldwijd verschillende spirituele centra, die geleid worden door toegewijde leerlingen van Bhagavan. In Nederland zijn er twee: één in Berghem en één in Malden. Deze centra bieden ondersteuning en begeleiding aan mensen die geïnteresseerd zijn in Vedanta en spirituele groei.”

“In essentie biedt International Vedanta Society een weg naar spiritueel ontwaken en Zelfrealisatie. Het motto is: bevrijding van het Zelf en universeel welzijn. Dit doet zij door de diepe wijsheden van Vedanta toegankelijk te maken voor mensen van alle achtergronden en geloofsovertuigingen.”

Brahmacharini Prabha Ma is verbonden aan de spirituele, non-profit organisatie International Vedanta Society (IVS). Deze is in 1989 opgezet door spiritueel leraar Sri Bhagavan uit India. Zijn doel is om de spirituele filosofie van Vedanta onder de mensen te brengen, waardoor meer innerlijke rust, liefde en vrijheid wordt ervaren door Zelfrealisatie. Vanuit IVS worden wereldwijd bijeenkomsten georganiseerd waar het zingen van mantra’s/gebeden, meditatie en uitleg over de Vedanta centraal staan. In Malden organiseert Prabha Ma deze bijeenkomsten op de woensdagavonden en vrijdagochtenden. Contact: www.ivsvedanta.nl